Kraamfeest informatie

kraamfeest babyshower kraamcadeautjes

Kraamfeest of babyborrel

 
Als je na maanden nog steeds elke week kraamvisite krijgt gaat de lol er toch wel vanaf. Je zult ook niet de enige die na maanden nog steeds kraambezoek ontvangt. Een oplossing kan een kraamfeest zijn. Een kraamfeest is bedoelt om in één keer al het bezoek te ontvangen die de baby wil komen bewonderen. Natuurlijk zijn opa, oma en ooms en tantes eerder welkom, maar hoe ga je om met familie, buren, vrienden, collega’s etc. Daarbij is het ook nog eens heel erg leuk! Een kraamfeest of babyborrel is veelal sfeervol en gezellig en je zit niet een hele avond één op één met die ene tante waar je net even niet een hele avond op zit te wachten. Daarnaast is de kraamperiode zo vlak na de bevalling, zonder elke dag visite veel rustiger voor de ouders en baby, die in deze tijd optimaal aan elkaar kunnen wennen en van elkaar kunnen genieten! Wil jij er ook één geven na je bevalling, dan vind je hier een aantal nuttige tips

Maar is een kraamfeest of babyborrel niet onpersoonlijk? Hoezo! Er is nu juist een heel feest aan het pasgeboren kindje gewijd en alle naasten en bekenden van de ouders zijn uitgenodigd. Met de juiste aankleding en heerlijke hapjes is het bezoek nu juist meer dan welkom! Bij een kraambezoek is de ongeschreven regel dat men niet te lang kan blijven "plakken", maar tijdens een kraamfeest is men welkom zolang het feest duurt!  LET'S PARTY!
 
Willen jullie een kraamfeest organiseren? Dan kan het helpen om op onderstaande vragen eerst antwoord te geven.
  • Hoeveel mensen passen er in ons huis of huren wij een zaaltje of cafeetje af.
  • Hoeveel mensen willen wij ontvangen en wie.
  • Is het in die periode mooi weer, dan kunnen jullie het feest ook buiten vieren.
  • Organiseer je het zelf, of huur je professionele hulp in?
  • Wat is ons budget (regelen we zelf de hapjes of huren we een catering)
  • Hoeveel weken na de geboorte willen jullie het feestje houden. In de regel is het handig om een kraamfeest tussen 3 tot 8 weken na de geboorte te geven. Te laat is niet handig, want dan zullen een aantal mensen waarschijnlijk geen geduld meer hebben en zich alsnog eerder melden. Te vroeg is niet zo fijn voor de moeder en baby. 
Voorbereiding is het halve werk
Als de baby is geboren ben je drukker dan je denkt. Begin tijdens de zwangerschap al met de voorbereiding van het kraamfeest. Antwoorden op bovenstaande vragen kunnen helpen en maakt dat je na je bevalling minder hoeft te regelen. Bij de planning is het handig om rekening te houden met slaaptijden en andere ritmes mocht je nog meer kinderen hebben. De baby vraagt misschien op dat moment te veel aandacht van je. Regel hulp voor tijdens het kraamfeest zodat die de gasten kan binnenlaten, zorgen dat het gastenboek wordt getekend etc. Vraag hulp aan familie, vriendin(nen).
 
Kraamkado
Tijdens je zwangerschapsperiode zou je al een lijst kunnen maken en hem een week voor de bevalling kenbaar te maken op een internetsite (www.lijstje.nl) of weblog. Vraag anders een vriendin om dit te coördineren. Je kunt bij diverse babyzaken ook een lijst neerleggen en de gasten op deze babyzaak wijzen in de uitnodiging. De babyzaak zal dan afstrepen wat er al gekocht is. Erg handig, zo ontvang je niets dubbel en zijn het allemaal kraamkado’s die je graag wilt hebben. Een kadobon of kledingbon is ook altijd handig. Tip:  Een origineel kraamkado vind je in de webshop van Be-Welcome.
 
Uitnodigen
Je kunt overwegen om alvast een standaard tekst op het geboortekaartje te plaatsen of om een extra uitnodiging bij het geboortekaartje te voegen. Vermeld op het kaartje een duidelijke begin, maar ook vooral een eindtijd. Op die manier kun je voldoende tijd inplannen voor de rust van de pasgeboren baby. Ook belangrijk om van te voren te bespreken is wat doe je bijvoorbeeld, wanneer er mensen langer blijven hangen na de aangegeven eindtijd. In een zaaltje of cafeetje is dit minder lastig dan wanneer dit thuis gebeurd.
 
Kinderhoek
Zorg ervoor dat kinderen die meekomen zich vermaken met speelgoed of leg een stapel DVD’s, kleurplaten of spelletjes klaar. Misschien dat er een buurmeisje of nichtje is die de kinderen wil helpen en vermaken.
Wil je echt voor de dag komen? Huur dan een clown/goochelaar/poppenkastspeler/grimast.
 
Eten en drinken
Koffie, thee of trek je voor iedereen de champagne open? Natuurlijk kan beschuit met muisjes niet ontbreken, maar er zijn talloze varianten hierop te vinden. Hou je het feest ’s middags? Dan is een buffet een idee, kleine hapjes of verzorg een barbecue. Belangrijk is om een keuze te maken of je wel of geen alcohol schenkt. Vaak vinden mensen het ongepast om alcohol te schenken op een baby (kinder) feestje terwijl anderen het juist leuk vinden om te proosten op de komst van de kleine. Starten met een non-alcohol drankje kan zorgen voor een warm welkom van de gasten en kan mama gewoon meedoen. Tegenwoordig kun je hele leuke geglazuurde geboortekoekjes kopen. Weet je het geslacht van de baby, dan kun je het al aanschaffen. Erg leuk om ze te serveren bij de koffie of als bedankje als de gasten weer naar huis gaan. Op de site van www.koekiekoekie.nl heb je veel voorbeelden en helpen ze je graag verder.
 
Versiering
Laat zien dat er feest is! Versiering is een must bij kraamfeesten. Een mooi versierd huis, tuin of locatie maakt een feestje helemaal compleet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ballonnen, slingers en tafeldecoratie. Be-Welcome heeft versieringen die je kunt gebruiken om de tuin, huis of locatie mooi te versieren.
Het is bijvoorbeeld praktisch en chique om een lange tafel mooi op te dekken en te voorzien van babyborrel hapjes en drankjes. Wanneer je het kraamfeest thuis organiseert, leen of huur een statafel en zet je eettafel tegen een muur, zo kunnen er meer mensen in je huiskamer.
 
Alles draait om de baby
Je gasten zijn erg nieuwsgierig naar de baby. Bespreek goed met je partner wat jullie willen met de baby. Een kind dat van arm naar arm gaat kan erg vermoeid raken door alle aandacht. Geef de baby alle rust! Door het in de kinderwagen te leggen of bij je te dragen het in een draagdoek geef je aan dat je niet wenst dat de baby wordt opgepakt. Voor gasten die graag de babykamer willen zien kun je foto’s van de babykamer neerleggen. Trek je ook tijdig terug als de baby zijn voeding moet hebben. De gasten zullen begrijpen dat jij en de baby niet alle tijd hebben.
 
Herinnering
Als herinnering van deze dag kun je een gastenboek kopen waar je baby foto’s kunt inplakken en waar alle gasten een persoonlijke boodschap in kunnen schrijven Tegenwoordig zijn er leuke kraamvisite boekjes te koop en zijn videoboodschappen ook erg in.
 
Bedankjes voor de gasten
Maak van de mooiste foto extra afdrukken en geef die aan de gasten mee als herinnering. Schrijf op de achterkant je dank voor de komst op het kraamfeest.
 
Geniet
Als je goed bent voorbereid gaat alles gemakkelijker. Geniet van de aandacht, vermaak je met de gasten. Ze zijn speciaal voor jullie baby gekomen.