Babyshower informatie en tips

 

 

Informatie & Tips

Een babyshower is een bijzondere gebeurtenis voor de jonge moeder. Vaak is het een verrassing waarbij de jonge moeder verwend wordt met heerlijke hapjes, gezelligheid en cadeautjes.
Be-Welcome heeft voor de babyshower, mooie, leuke en sfeervolle producten om de gebeurtenis een extra gezellig tintje te geven. Ballonnen, slingers en verschillende soorten tafeldecoratie kunt u bekijken en bestellen. Onder het kopje kraamcadeau's kunt u natuurlijk ook alvast zelf een mooi cadeau samenstellen om deze tijdens een babyshower cadeau te geven.

Het ontstaan...
Het zwangerschapsfeestje is een traditie die is begonnen aan het einde van de 18e eeuw door Franz Schauer, een Duitse immigrant in New York. Franz was een zilversmit en een handelsman. Verkopen van zilver was een van zijn belangrijkste activiteiten. Zilveren borden en bekers zijn een ideaal cadeau bij de geboorte van een kind. Door het graveren van het zilver kreeg het cadeau een persoonlijk karakter. Met name de welgestelde klasse kon zich dit soort geschenken veroorloven. De “Babyshower” was voor Franz een ideale manier om de verkoop van zijn zilver te bevorderen. De naam shower heeft zijn oorsprong gevonden in de achternaam van Franz “Schauer“.
Inmiddels is het zwangerschapsfeestje ook in Nederland een steeds bekender fenomeen. Traditioneel gezien is een babyshower een middagje 'onder de vrouwen' waarbij de toekomstige mama in het middelpunt van de belangstelling staat.  
 
Een babyshower wordt meestal als verrassing georganiseerd voor de aanstaande mama door bijvoorbeeld een vriendin, zus, mama, tante of buurvrouw met als doel:  
Het delen van kennis en ervaringen zodat de aanstaande mama goed voorbereid is op het moederschap en natuurlijk een ontspannende middag of avond waarbij de aanstaande mama in de watten wordt gelegd!
Een babyshower word meestal alleen voor de geboorte van het eerste kind gehouden en is meestal in de laatste twee maanden voor de geboorte. De babyshower wordt bij de aanstaande mama thuis of bij de organisator thuis gehouden.
 
De genodigden geven de aanstaande mama cadeaus. Deze cadeaus zijn meestal gerelateerd aan de geboorte van de baby. Om de mama te verwennen zijn er ook voldoende lekkernijen en is het leuk omeen film te kijken die met baby's te maken heeft of om babyshower spelletje te spelen. De winnaar kan dan beloond worden met een klein cadeautje. Voor de vriend(inn)en is het leuk om aan het einde van de babyshower een bedankje mee te geven als herinnering aan dit speciale moment.

Nu.....
Tegenwoordig worden de babyshower tradities niet meer zo strikt gevolgd. Naast het uitwisselen van ervaring is het ook erg gezellig om de komst van de nieuwe baby te vieren. Tegenwoordig wordt een babyshower dan ook voor elk kind gehouden. Ook de mannen worden steeds vaker uitgenodigd op de babyshower omdat deze net als de vrouwen ook hun ervaringen kunnen delen.
Naast het geven van cadeaus aan de aanstaande mama worden tegenwoordig ook kleine geschenken aan de gasten gegeven als bedankje en als aandenken aan de babyshower.
Het komt ook steeds vaker voor dat een babyshower door de aanstaande mama en/of papa zelf wordt georganiseerd.

Organisatie van een Babyshower
Er is geen regel wie de babyshower organiseerd. Soms is dit een vriendin, buurvrouw, de mama (aanstaande oma) of een zus. De rekening kan op zijn Hollands gesplitst worden of door één persoon betaald worden. Een babyshower kan op dit vlak vergeleken worden met een vrijgezellenfeest. Daarbij betaalt ook elke aanwezige een vooraf afgesproken bedrag.
Een babyshower organiseren, daar komt best nog wel wat bij kijken en omdat je waarschijnlijk dit niet elke dag doet geven we je hier een stappenplan met wat tips die je zouden kunnen helpen bij het organiseren van een van de leukste feestjes voor de jonge mama.

Datum en gasten
Maak een lijst met genodigden en bepaal welke datum en tijd de babyshower plaats gaat vinden. Bepaal ook gelijk een budget. De aanstaande papa kan helpen met het verzamelen van adressen en telefoonnummers en weet waarschijnlijk ook  wie de aanstaande mama bij het feestje aanwezig wil hebben. Uiteraard het verzoek om niets te vertellen aan de zwangere.

Locatie
Bepaal waar de babyshower wordt gehouden. Bij iemand thuis, in een restaurant of eetcafe. Veel locaties organiseren high tea's of hebben babyshower-arrangementen. Het leukste restaurant bij jou in de buurt is vaak een bezoekje waard. In Flevoland is dat voor 2012 en 2013 Brasserie de Houtrib in Lelystad. Bedenk gelijk een smoes om de aanstaande mama naar de locatie te lokken. De aanstaande papa kan eventueel ervoor zorgen dat de aanstaande mama thuis is op de dag van de babyshower.

Stuur uitnodigingen
Stuur alle gasten een uitnodiging met daarop alle gegevens van de babyshower, als datum, tijd, kosten, locatie met adres en overige informatie. Je kan een echte uitnodigingskaart sturen of de(zelfgemaakte) uitnodiging per e-mail sturen.

Versiering en aankleding
Een babyshower moet natuurlijk er feestelijk uit zien. Bepaal eerst het thema en bestel hiervoor passende versiering. 
Het is leuk om vooraf het huis te versieren met babyshowerversiering zoals slingers, ballonnen en banners. Ook de tafel aankleden met een tafelkleed met daarop borden, bekers en servetten maakt het geheel af. Gebruik ter versiering de kleuren roze of blauw. Is het nog niet bekend of het een zoon of dochter is dan kan er versierd worden met een combinatie van roze en blauwe kleuren of een neutrale kleur zoals grijs en geel. In de webshop van Be-Welcome vind u mooie artikelen om de locatie of het huis mooi aan te kleden en of te versieren.

Babyshower kledingstijl
Om de sfeer van de babyshower een extra tintje te geven kan de kleding van de genodigden op elkaar afgestemd worden. De genodigden dragen kleding in een dezelfde kleur en voor de aanstaande mama kan bijvoorbeeld een sjerp gekocht worden met “Mommy to be”erop of een kroontje met “Mom”.

Eten?
Wil je een high tea op locatie, een high tea bij iemand thuis, alleen een taart of een complete lunch. Je kan zelf alles regelen, maar je kan ook iedereen opdracht geven iets te maken. Zorg dat je voor alle gasten voldoende bordjes, bekertjes en servetten hebt geregeld.
Houd bij het organiseren van de babyshower rekening met de aanstaande mama. Zij kan waarschijnlijk niet meegenieten van alle hapjes en drankjes.

Spelletjes
Tijdens een babyshower spelletjes spelen is een leuke bezigheid. Tips voor de leukste babyshower spelletjes en activiteiten vind je links in het menu onder babyshower. Zorg dat je aan de gasten doorgeeft wat ze voor de spelletjes moeten mee brengen. Wij raden aan om niet meer dan 4 spelletjes te spelen. Bij een workshop is het aan te raden om 2 spelletjes te doen. Bijvoorbeeld tijdens het uitpakken van de cadeautjes of tijdens het eten.

Foto's of filmpjes
De leukste herinneringen van deze speciale dag moeten natuurlijk vastgelegd worden. Wijs iemand aan die foto's en/of filmpjes maakt van de babyshower. Leuk voor later. Ook een leuk idee is om een adviesboekje door de gasten te laten invullen met daaronder een persoonlijke boodschap. Een groepsfoto met allemaal een ballon onder de trui is ook een leuk aandenken.

Cadeautjes
Regel één gezamenlijk cadeau of ieder kan een klein cadeautje kopen voor de aanstaande mama. Probeer vooraf aan de aanstaande papa te vragen of hij misschien weet welke wensen de aanstaande mama nog heeft. Bespreek ook de cadeaus vooraf met elkaar zodat de kans klein is dat er meerdere met het zelfde cadeau komen.

Bedankjes
Om iedereen te bedanken voor de aanwezigheid op de babyshower kun je een bedankje meegeven. Dit kan bijvoorbeeld een doosje snoepjes of bonbons zijn. Of een leuke foto van de aanstaande mama met een leuk tekstje erbij. Laat ook alle gasten nog een bedankje en een wens schrijven voor de aanstaande mama.

Maak er een bijzonder moment van. Geniet van het moment. Een babyshower is niet alleen leuk voor de aanstaande mama, maar zeker ook voor alle andere aanwezigen. Gezellig kletsen en een hapje eten. Veel plezier!